Å reise på tur med småbarn er gøy og en berikelse for både foreldre og de små. Strandferie er blant de vanligste destinasjonene når man skal begi seg ut på den første reisen med baby eller småbarn. Planlegg litt i forkant av reisen og sørg for at du har med deg det nødvendige for at strandferien skal være en suksess for store og små!

Her kommer 10 enkle og nyttige tips for deg som reiser med småbarn til stranden.


 1. Velg en bra strand! Og med det mener jeg at det er viktig med tilgjengelighet. Korte avstander fra der du bor og ned til stranden er en fordel når du reiser med barn. Unngå trapper og bratte stier som fører ned til stranden. Man har med seg så mye ekstrautstyr når man er på ferie med småbarn og skal samtidig bære dem i armene eller passe på hvor de går (eventuelt løper avgårde), så en lett tilgjengelig strand er et must for at starten på dagen skal gå knirkefritt! Vi prøver også å unngå de mest turistifiserte reisemålene, siden vi misliker strender som er overstrødd med turister. Å ha stranden for seg selv på starten av dagen eller i det minste ha god boltreplass er noe vi prioriterer. Her er noen av våre favoritt destinasjoner når det kommer til strandferier:

  Fuerteventura
  Mahe, Seychelles
  Praslin, Seychelles
  Cascais, Portugal
  Lopud, Kroatia

 2.  Varme – unngå å reise til steder hvor du vet at temperaturen vil overstige 30 grader mestparten av dagen. Småbarn og hete er som regel en dårlig kombinasjon. I tillegg så vet jeg at jeg selv blir veldig slapp i sterk varme. Vi har til tider vært litt skuffet over å ankomme feriesteder hvor temperaturen var mye lavere enn vi forventet, men i ettertid var vi veldig takknemlige for dette. Da har vi mer energi til å leke på stranden med han lille og han har det mye bedre når han ikke er svett og klam hele tiden.

 3. Strandtelt – gå til innkjøp av et lite strandtelt for barn. Dette må være et av våre beste kjøp når det kommer til ekstrautstyr for kids. Den kan enkelt flatpakkes ned i kofferten og er lett å sette opp i sanden . Vips, så er du i le for vinden, har skygge for solen og man kan legge vekk vesker og eiendeler inni teltet. Lillegutten vår har ofte hatt siestaen sin rett på stranden, inni teltet og liker også å sitte der inne og leke.

 4. The basics – solkrem, UV caps, UV drakt, solbriller og badebleier. Det er nok det grunnleggende og viktigste utstyret for småbarn som skal være ute i solen på strandferie. Ha med litt ekstra tøy også til å skifte etter bading eller hvis det blir kjølig på stranden. Været kan snu fort iblant og det er også hyggelig å bare sitte og leke i sanden, selv om det er ikke er sol ute. 

 5. Mat – På den første utenlandsturen vår, så tror jeg halve kofferten bestod av smoothies og grøtbokser. På de fleste barnevennlige feriestedene så har de tilrettelagt for familier og selger det du trenger av matvarer til smårollingene på butikker og kjøpesentere. Likevel er det alltid greit å ha med litt ektra til flyreisen og litt backup i form av godbiter som du vet de små liker best.

 6. Leker – vi pleier alltid å kjøpe bøtte og spade, ball og lastebiler osv osv når vi er på kjøpesenter i utlandet. Ta med leker som tåler å bli dynket i sand, som tåler vann og velg gjerne noe som dere foreldre også synes er gøy å leke med på stranden! Det blir jo mange timer som man skal underholde de minste med! Jeg elsker å lage sandslott, desverre har de veldig kort levetid, da han lille er i periode hvor det er mye morsommere å rasere enn å bygge.

 7. Svømmebasseng Reis gjerne til et sted som også har et svømmebasseng. Temperaturen i havet kan ofte være kjølig for de små og bølgene kan være litt voldsomme, men barn er som regel veldig fascinert av vannet og vil uti. Et tips er å kjøpe en badering de kan sitte og flyte rundt i, så blir de også mer vant til å være i vannet.


 8. Barnevognen -Ta med din egen barnevogn hvis mulig- vi pleier alltid å reise med vår egen vogn på tur. De gangene vi har latt den bli igjen har vi angret i ettertid. Selv om den er stor iforhold til å små reisetriller, så liker vi at den er robust. Vi kan oppbevare bager og annet utstyr i den og det er et kjent og trygt sted for lillegutt. Den er fin for han å sove i og vi har ofte brukt den som stol når vi er ute og spiser. Itillegg får du litt av en workout når du skal dytte den i sanden!

 9. Backup – Det er flere ganger at vi har reist på strandferie på utkikk etter sol og varme, men desverre hadde vi ikke værgudene på vår side. Istedet ble vi overrøst med gråværsdager og øs pøs regn. Da er det greit å ha en backup med tanke på at småbarn synes det blir litt kjedelig å være inne på et hotellrom dagen lang (foreldrene også)! Vi har måttet improvisere, googlet bondegårder i nærområdet, spurt de som jobbet i resepsjonen og funnet flere fine og underholdende alternativer til strandleken. Så gjør litt research før dere reiser og sjekk om det er noen steder som dere kan besøke om det skulle være dårlig vær og som barna vil like. Vi vet at hvis lillegutt kan være i nærheten av dyr så er han alltid fornøyd! Det skal ikke mer til enn et par høner og noen griser og grønne sletter å løpe rundt på, så er han fornøyd!

 10. Voksentid – Nei det blir ikke mye egentid for foreldrene når man er på småbarnsferie. Sånn er det bare. Man må konstant underholde, løpe etter og ta vare på barna, spesielt når man er på tur. Vi rekker iblant å slappe av litt på solsengen og bla litt i en bok, når han har siestaen sin. Men vi synes det er veldig fint å ha han med på noen av våre aktiviteter også – som for eksempel surfing! Vi dro på surfecamp med han når han var 8 måneder og byttet på hvem som var ute i vannet og hvem som fikk leke med han på stranden. Og han synes det er kjempe gøy å være med oss og er veldig nysgjerrig på surfebrettene. Vi har også tatt han med på hikingturer, hvor han sovnet på ryggen min i bæreselen, i sykkelvogn på sykkelturer og massevis av båtturer. Vi har alltid hatt som mindset, at det å ha barn skaper ingen begrensninger, tvert imot vi føler vi opplever mye mer nå sammen med han. Man er bare nødt til å planlegge godt på forhånd.
  @picsurfteam

  Håper denne lille listen kan være til hjelp med planleggingen av strandferien. Fortell meg gjerne om dine ferieopplevelser og hvor dere har reist med småbarn. Det er alltid gøy med inspirasjon til nye turer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.