1. LOCATION, location, location:  Finn et sted som ikke ligger for langt unna, det er gjerne mye utstyr man skal ha med seg og man vil ikke at de små skal bli lei og utslitt på veien bort til teltplassen. Men samtidig vil du jo at det skal være en gøy og spennende tur bort. Fint om man kan kjenne på at det å være borte fra hjemmet og få følelsen at man er på “ekspedisjon”. Grusvei er en fordel om du skal ha med vogn. Jeg hadde lillegutt i bæremeis og mannen hadde tursekken på ryggen. Alt annet utstyr – telt, soveposer, primus, matvarer osv lempet vi i vognen og trillet den oppover. Om du bor i Oslo, vil jeg anbefale dere å dra på telttur til Øyungen, et veldig flott vann som ligger inne i Maridalen. Vi pleier å kjøre inn til Skar, parkere der og gå opp til vannet. Det tar ikke mer enn en time cirka (3 km). Når man kommer frem til det store vannet, er det flere flotte steder å sette opp teltet og området er helt optimalt for leking og løping med småbarn.

2. ÅRSTID – Sjekk værmeldingen på forhånd – ser det ut som det skal bli en solskinnshelg- go for it! Ingen bedre måte å utnytte godværet maksimalt på enn ved å være ute hele døgnet! Og tiltross for finvær på dagen, så blir det ofte kaldt om natten og på morgenkvisten når man er ute i skogen, så jeg har lært at det alltid er greit å ha med ullplagg og lue når man skal sove ute. 

3. PLANLEGG – Virker det overveldende å pakke store tursekker, er du redd for å glemme noe viktig? Planlegg i god tid før turen, så du rekker å handle inn utstyr du mangler. Det er viktig å være godt forberedt når du skal bo ute i naturen med småbarn. Lag lister og få tips fra andre for å være sikker på at man får med seg det essensielle. Under her kommer det mer detaljerte punkter om type utstyr og mat som kan være lurt å ha med på tur.

4. UTSTYR – Det er en del utstyr man må gå til anskaffelse av når man skal begi seg ut på telttur med småbarn. Men når man først har fått tak i det grunnleggende, går det nesten av seg selv når man skal pakke til tur. Her er en oversikt over basisutstyr vi pleier å ha med når vi skal campe med lillegutt:

telt, sovepose, vognpose (mini pleier bare å sove i den samme vognposen som vi har i barnevognen), liggeunderlag, saueskinn, tursekk, primus + én ekstra gassbeholder, kniv, sykkelvogn eller barnevognen til å frakte mye av dette utstyret, varmt tøy, lue, ullsokker (pakker ned mobilen og kamerabatteri i en ullsokk om natten for at de ikke skal gå tom for strøm pga kulden), vindjakke, ekstra klesskift, kjølebag til mat og drikke, kosebamsen til de små.

Pakk klærne i plastposer, det kan fort skje uhell, noe i sekken kan lekke, eller tøyet kan falle på bakken og bli vått. Så det er veldig greit å alltid ha noe tørr skift i reserve når man er ute i skogen.

5. MAT: Planlegg måltidene på forhånd før dere legger ut på turen. Lett tilgjengelige snacks og måltider som er raske å tilbrede, som for eksempel pølser er alltid en vinner når man er på telttur! Vi har også noen faste matvarer vi har med oss når vi skal sove ute i skogen. Her er en liten liste over noen av maten du kan ha med på teltturen:

Joikaboller og poteter og gulrøtter (vi pleier å kutte og koke opp grønnsakene på forhånd så vi bare kan tilsette de i joikabolle miksen og varme de opp på stormkjøkkenet), kyllinglår (som vi også kan bare varme opp), pølser m/tilbehør, sjokolade, pannekakerøre (denne har vi i en drikkeflaske og kan bare helle rett i pannen), brød og diverse pålegg, egg og bacon (smaker så godt ute i naturen når man står opp om morgenen) saft, te og kaffe, litt smågodt, kjeks, frukt og selvfølgelig masse masse vannflasker. 

6. LEKEPLASS: Boltreplass er viktig for de små når man er på teltur. Her på Øyungen er det helt perfekt med det store vannet og masse spennende dyreliv. Det er langgrunt flere steder langs vannet. Barna kan ferdes trygt, under oppsyn selvsagt, men de får muligheten til å løpe rundt og utforske litt på egenhånd også.

7. DYRELIV: Mye av poenget med å dra på telttur med småbarn er å la dem få leke i og med naturen: mat endene, plukk kongler og pinner, se på maurtuene og plutselig kan det dukke opp dyr man ikke forventet. Lillegutt ble veldig overrasket når vi fant en padde og satt og observerte den lenge. Selv jeg hadde ikke sett en på lenge og hadde helt glemt hvor sakte padder flytter på seg. Vi satt jo musestille en lang stund og bare stirret på den, siden vi var redde for at enhver bevegelse skulle få den til å sprette avgårde. Og viktigst av alt – dette er en gylden mulighet til å lære barna å respektere naturen og dyrene som lever i den.

8. BÅL:  Undersøk på forhånd om det er bålforbud der du skal eller om det er bålplasser. Det er så gøy og stemningsfullt med bål! Fint å kunne samles rundt bålet for å få litt varme, grille pølser eller bare slappe av og se på flammene.

9. VOKSENTID: Husk litt snacks, kaffe/te/øl til de voksne når barna har sovnet. Lillegutten vår sovner som regel i åtte tiden og det er hyggelig å sitte rundt bålet etter det og bare beundre utsikten og nyte stillheten.

10. BARE GJØR DET: Det er lite som kan gå galt, barna kommer til å digge å være med på telttur og leke ute hele dagen. Det blir uten tvil en fantastisk opplevelse for familien!

Lykke til! OG del gjerne dine opplevelser fra teltturen med meg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.