Tiltross for å ha vært sammen med en sørlending i over 5 år nå, så har jeg ikke opplevd  en “ekte” sørkandssommer ennå. Ord som “smeigedag” og “bleigasjø” har ikke gitt stor mening for en østlending. Mye av grunnen til dette er nok at hver gang vi har vært på tur til Kristiansand, så har vi blitt tatt imot av regnstormer, grå skyer og det føltes som om man skulle blåse bort hver gang man gikk ut døren. Jeg begynte å tro at denne sørlandssommeren de skrøt sånn av, bare var oppskrytt eller en myte for å lokke folk ned til dyreparken og Sabeltann.

Men denne sommeren skulle jeg endelig få oppleve hva sørlandskysten har å by på. To uker med ferie uten de store planene, er et godt utgangspunkt når man skal koble helt av.

Først et lite stopp på veien ved Arendal og besøke noen venner som har en fantastisk hytte med utsikt rett ut mot havgapet. En perfekt start på ferien med total avkobling, lek med barna og masse bading.

Så bar det videre sørover.

Vi er så heldige og bor rett ved sjøen når vi er i Kristiansand, vi kan beundre det åpne hav fra stuevinduet og har en sjøbu og en gammel tresnekke til disposisjon, alt dette er en ganske grei startpakke når man skal nyte sol og sommer i Norge.

Dette ble starten på noen veldig behagelige dager. Våkne opp om morgen, dra på seg en stor skjorte over bikinien, pakke en kaffekanne og litt nistemat og rusle ned til bryggen, klare for nok en dag på sjøen. Vi fikk til og med plass til barnevognen foran i båten og i det vi tøffet bortover det speilblanke vannet sovnet lillegutt med en gang, bysset av vugging og motordur.

Definisjonen på en drømmemorgen: å bare sitte og slepe hånden ned i vannet, mens vi glir sakte fremover på vannskorpen, kjenne morgensolen som sakte varmer bar hud og det eneste målet for dagen er å finne en sandstrand, så minstemann kan få bade når han våkner opp. Det er noe veldig beroligende med å kjøre rundt i en gammel tresnekke, siden du ikke kan kjøre fort, blir du tvunget til å ta livet med ro og det er så fint å sitte lavt og nærme vannflaten. Dagene her nede skled litt over i hverandre. Når vi var ute med båten, så bare kjørte vi rundt, vinket til andre båtfolk som suste forbi, så på hytter og lette etter øde holmer hvor vi kunne hoppe nakne fra klippene.

Jeg er jo kjent for å være en smule opphengt i kritthvite strender og utrolig nok så var det flere små strender her i Kristiansand med lys og fin strand. Så her ble det selvsagt en liten pitstop med bading og sandslottbygging. Det blir også tvangsbading på oss foreldre når vi har en liten gutt som er overbegeistret for vann og elsker å bade. Det kalde vannet er ingen hindring for han.

Tips: Ta en tur til Møvik stranda eller Bragdeøya for fine og barnevennlige strender og tropiske vibber på Sørlandet.

Vi besøkte også mannens gamle familiehytte. En idyllisk liten grønn perle som ligger på tuppen av en odde omringet av skog og ferskvann. Man må ro ut til tomten i en trebåt og får virkelig følelsen av å ha reist tilbake i tid noen tiår. Det kan være utrolig behagelig å kjenne på det å være langt borte fra sivilisasjon og kunne legge fra seg iPhone og kun være i ett med naturen. Igjen så var det rett ut i vannet for mini, som hadde null hemninger og vasset rett ut.

For å runde av sørlandsferien måtte vi selvsagt en tur i Kristiansand dyrepark. Det som fascinerte lillegutt mest, var overraskende nok de helt alminnelige dyrene: ender, gjess og geiter og det å få lov til å kjøre traktor. Forhåpentligvis vil leopardene og løvene være mer underholdende for han når vi vender tilbake til dyreparken neste år. Han ble mer oppspilt over kosedyr versjonene enn the “real deal”.

Jeg har nevnt det før, men bondegårder er alltid en vinner med småbarn uansett hvor man befinner seg. Det var virkelig denne delen av parken, hvor han trivdes best.

Så takk for oss Sørlandet. Nå skjønner jeg godt hva som skyldes alt oppstyret og så lenge solen skinner, er det bare å glemme sydenturene og “nyde smeigedagan”.

**(Dette innlegget er opprinnelig fra ifjor sommer. Jeg glemte helt å legge det ut og fant det frem igjen nå, i år blir det også Sørlandssommer med forhåpentligvis like stor suksess som fjorårets.)**

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.