Så var vi tilbake i Kroatia! Men denne gangen på et helt nytt sted for oss. Vi har sjeldent utforsket noe mer av landet, bortsett fra den lille drømmeøya vår utenfor Dubrovnik, og dit skulle vi også på denne turen. Men først var vi invitert til en liten kystlandsby ved navn -Rogoznica i nærheten av Split. 

Å komme seg dit gikk derimot ikke helt etter planen og det var flere overraskende hindre på veien dessverre.  Direkte flyvningen med Norwegian, fra Gardemoen til Split, skulle opprinnelig kun ta 3 timer, men ble fordoblet, da værgudene ikke ønsket å la oss lande på flyplassen. Kraftig tordenvær hindret flyet i å lande i Split og vi måtte innom Zagreb for å tanke opp flyet igjen før vi gjorde et nytt forsøk på å lande på riktig flyplass. Vel nede på bakken igjen, gjensto det å hente leiebilen. På tom mage og med en overtrøtt 2 åring, fikk vi beskjed om at de var tomme for barneseter og at det var umulig å skaffe et ekstra, siden de andre leiebilselskapene ikke lenger ville låne bort sine seter til nettopp dette selskapet. (Anbefaler ikke leiebilselskapet Alemo).

Heldigvis ordner alt seg til slutt og Kroatia ferien kunne starte! Rogoznica er en stille, liten by omringet av turkist hav med gamle fiskebåter på rekke og rad og en stor marina med luksuriøse yachter. Små restauranter langs en strandpromenade og mange  bortgjemte bukter som lokker deg ned til det krystallklare vannet.

Huset vi leide lå øverst i en veldig bratt bakke med utsikt utover havet og en bukt med sjarmerende stenhus. Gratis trening hver dag å kjempe seg opp den skråningen i varmen! Om man ble lei av å slappe av rundt badebassenget og heller ønsket å ta seg en dukkert i havet, var det kun å rusle ned bakken igjen.

Det tar ikke mange timene før jeg kommer inn i feriemodus, spesielt når man er omringet av vakker natur, kjenner at solen varmer og kan dyppe tærne i saltvannet. Tiltross for å fokusere på total avslapning, klarte jeg å klemme inn noe små treningsøkter her. Området er perfekt for joggeturer, om du kommer deg ut tidlig på dagen, før solsteken tar helt overhånd og gjør det vanskelig å puste med høy puls. Du kan løpe langs strandpromenaden eller forbi den store marinaen og du ledes inn i ulent terreng langs skogskanten. Hold øynene oppe for de mange skjulte badestigene som plutselig dukker opp på klippene eller de små stenbrygge som er helt perfekt til å kaste fra seg klærne på og hoppe naken ut i de salte bølgene.

På en av disse løpeturene kom vi også over et lite kapell som var bygget helt ytterst på en odde og med en fantastisk utsikt utover det åpne hav med hvite seil fra seilbåtene skle langs horisonten.

Ellers flyter dagene fort over i hverandre. Familiemiddager, lek ved bassenget og den evige jakten etter en pekte stranden. Rogoznica er nok ikke den mest barnevennlige feriedestinasjonen. Det er ingen sandstrender her. Derimot byr landsbyen på uttallelige bukter med hvite småstener, som dessverre er smertefulle å trå på for sarte barneføtter (og voksne også, jeg var nødt til å gå til innkjøp av et par knallrosa badesko for å komme meg ut i vannet). Flere steder har kråkebollene innvadert strandlinjen og vannet var også veldig kjølig (må nevnes at vi reiste ned tidlig i sesongen- midten av mai) så det fristet lite for de aller minste å ta seg en dukkert.

Jeg tenker at dette stedet er derimot perfekt for den som reiser alene og ønsker ro og privatliv. Jeg kan se for meg en forfatterspire sykle ned til vannkanten, finne seg en av de øde stenbryggene og sitte i solen på et lite hånkle og beundre utsikten. Få sjelefred og finne inspirasjon, skrible ned noen tanker i en innbundet notatbok, med sigaretten hengende i munnviken for å tilslutt sovne på den varme betongen med ansiktet gjemt under en stråhatt.

Hvordan komme seg dit: Fly til Split, kun en halvtimes kjøretur med bil fra flyplassen.

Hvor bør du bo: Det er flere flotte villaer til leie via Air Bnb, mange av disse ligger fint til ved vannkanten eller høyere opp i de bratte skrentene med formidabel utsikt utover naboøyene og havnen.

Hvor bør du spiseKonoba Mario og Atrium 

Hva bør du se: Ta deg en gå- eller løpetur langs marinaen og ut på oddene for å oppdage de små kirkene som ligger gjemt i skogkrattet med utsikt mot det åpne hav.

One thought on “DEN SØVNIGE LANDSBYEN”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.